Vretená z múky zo zeleného banánu

Hmotnosť: 250g

Vhodné pre Low Carb

Šedá zóna pre KETO - odporúčame kontrolu hladiny ketónov v krvi niekoľko hodín po konzumácii.

Produkt bol vytvorený predovšetkým na uľahčenie paleolitickej výživy, ale dá sa dokonale začleniť aj do stravy bez iných alergénov a s nízkym obsahom sacharidov. 

Dostupnosť: skladom  

3,90 €

Zloženie: múka zo zeleného banánu, tapiokový škrob, za studena lisovaná múka zo sezamových semienok, čerstvé slepačie vajcia z podstieľkového chovu

Paleolitové suché cestoviny s múkou zo zeleného banánu boli vytvorené tak, aby si radosť z konzumácie cestovín mohli užiť aj tí, ktorí dodržiavajú paleolitickú diétu, ako aj všetci, ktorí sa vyhýbajú konzumácii lepku a iných alergénov a/alebo látok, ktoré spôsobujú priepustnosť čriev a črevné podráždenie. K tomu všetkému majú suché cestoviny Paleolit ​​s múkou zo zeleného banánu nízky obsah sacharidov (obsahujú asi o 40% menej sacharidov ako tradičné cestoviny!), navyše vďaka vyššiemu obsahu kyseliny fytovej len zlomok týchto sacharidov sa vstrebávajú, pretože kyseliny fytové znižujú rozklad škrobu na cukor. Vzhľadom na nízky obsah vstrebateľných sacharidov ho možno odporučiť aj diabetikom a diétujúcim.

Paleolitové suché cestoviny s múkou zo zeleného banánu nielenže neobsahujú lepok, ale ani prolamíny, lektíny a saponíny. To všetko by zvýšilo priepustnosť čriev a zápal čriev. Saponíny dokážu vyvŕtať malé dierky do črevnej steny, prolamíny môžu podráždiť črevnú stenu a tým spôsobiť zápal a lektíny môžu zmeniť štruktúru črevnej steny, čím sa stane priepustnejšou, takže sa do krvného obehu môžu dostať látky, ktoré môžu vyvolať autoimunitné procesy. Kukurica, ryža, pohánka, quinoa, proso, pšenica, jačmeň, durum, ovos, amarant, šošovica, fazuľa, cícer a všetky obilniny a strukoviny obsahujú veľké množstvo týchto prolamínov, lektínov a v mnohých prípadoch saponínov. Samotné zložky lepku patria do skupiny lektínov a prolamínov a podobne pôsobia na organizmus. Mnoho bezlepkových potravín vyrobených z kukurice, vyrába sa z ovsa a ďalších zložiek obsahujúcich prolamín a lektín. Suché cestoviny z Paleolit ​​​​zeleného banánu ich však tiež neobsahujú a sú nízkosacharidové!

O prísadách používaných na suché cestoviny z paleolitovej múky zo zeleného banánu:

Múka zo zeleného banánu:

Jeho hlavnou charakteristikou je obsah rezistentného škrobu (RS), ktorého vstrebávanie v organizme a jeho vplyv na metabolizmus sa líši od ostatných druhov škrobu. Múka zo zelených banánov obsahujúca rezistentné škroby je predmetom mnohých výskumov. Je to druh múky, ktorá je od prírody bezlepková a dá sa dobre zmiešať s inými múkami zo semien, koreňových a hľuzových rastlín. Zdroj bezlepkovej múky môžu konzumovať aj ľudia s celiakiou, citlivosťou na lepok a rôznymi potravinovými intoleranciami. Dá sa dobre začleniť do rôznych diét, napr.: diabetická diéta, stredomorská diéta, diéta podľa krvných skupín, Atkinsova diéta, zónová diéta, diéta citlivá na laktózu alebo paleolitická diéta.

Tapiokový škrob bez alergénov:

V porovnaní s inými škrobmi, tapiokový škrob používaný na suché cesto zo zelenej banánovej múky Paleolit ​​neobsahuje žiadne prolamíny, lektíny ani saponíny (a samozrejme lepok). Obsah uhľohydrátov a GI samotného tapiokového škrobu (ako aj iných škrobov) je vysoký, avšak na cestoviny sa používa len v malom množstve, správne zmiešaný s obsahom kyseliny fytovej v sezamovej múke, čo znižuje absorpciu škrob, takže obsah sacharidov, glykemický index a sýtosť hotových suchých cestovín už bude nízky.

Čerstvé slepačie vajcia z podstieľkového chovu:

Paleolitové suché cestoviny s múkou zo zeleného banánu sa vyrábajú výlučne z čerstvých slepačích vajec z podstieľkového chovu , nie s vaječnou šťavou alebo vaječným práškom. Pri výrobe všetkých cestovín rozbíjame vajcia ručne, aby sa "múky" zmiešali s vajíčkami, nepracujeme s predpraskanými vajíčkami, všetky vajcia pochádzajú z vlastnej slepačej farmy.  Pri výrobe nepoužívame pridanú vodu. Na každý 1 kg "múčnej zmesi" použitej na výrobu suchých cestovín z paleolitovej banánovej múky používame 15 vajec veľkosti M, t.j. každá suchá cestovina z paleolitovej banánovej múky obsahuje takmer 15 vajec! Nešetríme!

Sezamová múka lisovaná za studena:

S mletými semenami sú dva problémy. Jedným z nich je, že kvôli vysokému obsahu oleja takmer 50% sa nedajú zomlieť na jemnú múku a druhým je, že väčšinu ich vysokého obsahu oleja tvoria omega-6 mastné kyseliny, ktorým sa vyhýbame, aby sme dosiahli správne omega pomer -6/omega-3. Z tohto dôvodu odstraňujeme značnú časť obsahu oleja zo sezamových semienok používaných v suchých cestovinách z paleolitovej banánovej múky šetrným lisovaním za studena bez použitia chemikálií. V takto získanej múke zo sezamových semienok zostáva len 20 % pôvodného obsahu oleja. Obsah minerálov, bielkovín a vlákniny v múke zo sezamových semienok vyrobených týmto spôsobom je takmer dvojnásobný v porovnaní s obyčajným mletým semenom.

Chuť a textúra suchých cestovín Paleolit ​​s múkou zo zeleného banánu je rovnaká ako u tradičných suchých cestovín s vajcami vyrobenými z pšeničnej múky, ale stále je to "paleo". Obsah uhľohydrátov je v porovnaní s tradičnými cestovinami asi o 40 % nižší. Vďaka vysokému obsahu sezamových semienok lisovaných za studena, tzv obsah sezamínu. A sezamín môže zvýšiť hladinu gama-tokoferolu v tkanivách tela, ktorý je najúčinnejším členom rodiny vitamínu E. Znižuje tiež premenu omega-6 mastných kyselín na kyselinu arachidónovú (to je mastná kyselina, z ktorej sa vyrábajú látky podobné prozápalovým hormónom a preto je vysoká konzumácia omega-6 taká škodlivá). Zároveň v našom tele zvyšuje produkciu kyseliny dihomo-gama-linolénovej, ktorá je prekurzorom zlúčenín podobných hormónom, ktoré zmierňujú zápal. Sezamín tiež zvyšuje spaľovanie tukov.


Na 100 gramov

Energia kcal / kJ 338 kcal / 1417 kJ

Tuk 12,73 g 

- z toho nasýtené tuky 6,97 g

Sacharidy 38,29 g

- z toho cukry 0,22 g

Bielkoviny 14,04 g

Soľ 0,1 g 


Distribútor PaleoCentrum Kft.