Jedná sa o cukrový alkohol, ktorý sa prirodzene vyskytuje v mnohých druhoch ovocia a vo vyšších koncentráciách v potravinách ako napr. Sójová omáčka, v syroch, vo víne či v pive. V potravinách má funkciu zvýrazňovača arómy, zvlhčovača, náhradného sladidla, stabilizátora, zahusťovadlá, sekvestrantu. Disponuje radom pozitívnych vlastností - nízky glykemický index, nízky obsah kalórií, nízky preháňavý účinok. Má formu bielych granúl alebo prášku, ktorý je podobný bežnému cukru. Nezvyšuje hladinu cukru v krvi a nemá vplyv ani na hladinu inzulínu. Výrobca látky odporúča nepoužívať erytritol ako 100% náhradu cukru, ale používať ho v kombinácii s inými sladidlami.
Výroba
Vyrába sa prirodzenou fermentáciou glukózy za prítomnosti mikroorganizmov, ktoré sa nazývajú Trichosporonoides megachiliensis. Následne prebehne filtrácia, kryštalizácia a sušenie.
Použitie
Používa sa do náplní do pečiva, cukroviniek, žuvačiek, mliečnych nápojov, cukríkov, mrazených dezertov, pudingov, nízkokalorických nápojov a ďalších potravín. Erytritol sa používa samostatne alebo v kombinácii s inými nízkokalorickými sladidlami.
Nežiadajúce účinky
Výrobca sa snaží o to, aby sa látka dostala štatút GRAS (generally recognized as safe), pretože nemá nežiadajúce účinky. Štúdie na zvieratách nepreukázali negatívne účinky. Päťdňové štúdie na ľuďoch pri dávkach 1g / kg telesnej hmotnosti denne nepreukázali negatívne účinky, iba vo forme vodného roztoku mala látka mierny preháňavý účinok.
Priemerná výživová hodnota v 100g výrobku:
Energetická hodnota: 0,8kJ/ 0,2 kcal
Tuky: 0 g,
- z toho nasýtené mastné kyseliny : 0 g
Sacharidy: 94 g,
-z toho cukry: 0 g -
polyoly: 94 g ,
Bielkoviny: 0 g ,
Soľ: 0 g.
Aj pre diabetikov a
tých ktorí držia redukčnú diétu.