Ide o cukrový alkohol, ktorý sa prirodzene vyskytuje v mnohých druhoch ovocia a vo vyšších koncentráciách v potravinách ako napr. Sójová omáčka, v syroch, vo víne či v pive. V potravinách má funkciu zvýrazňovača arómy, zvlhčovača, náhradného sladidla, stabilizátora, zahusťovadla, sekvestrantu. Disponuje radom pozitívnych vlastností - nízky glykemický index, nízky obsah kalórií, nízky preháňavý účinok. Má formu bielych granúl alebo prášku, ktorý je podobný bežnému cukru. Nezvyšuje hladinu cukru v krvi a nemá vplyv ani na hladinu inzulínu. Výrobca látky odporúča nepoužívať erytritol ako 100% náhradu cukru, ale používať ho v kombinácii s inými sladidlami.
Výroba
Vyrába sa prirodzenou fermentáciou glukózy za prítomnosti mikroorganizmov, ktoré sa nazývajú Trichosporonoides megachiliensis. Následne prebehne filtrácia, kryštalizácia a sušenie.
Použitie
Používa sa do náplní do pečiva, cukroviniek, žuvačiek, mliečnych nápojov, cukríkov, mrazených dezertov, pudingov, nízkokalorických nápojov a ďalších potravín. Erytritol sa používa samostatne alebo v kombinácii s inými nízkokalorickými sladidlami.
Skladovacie podmienky: Na suchom chladnom mieste, chránené pred slnečnými lúčmi.
Krajina pôvodu: EU
Výživové hodnoty v 100g výrobku:
Energetická hodnota: 84KJ /
Sacharidy: 0g z toho cukor: 0g
z toho cukrový alkohol (Polyoly): 100g
Bielkoviny: 0g, Tuky: 0g, Vláknina: 0g